Dýňový džem se skořicí - milé překvapení sezóny

Suroviny:

  • 1 kg dýně (hokaido nebo máslová)
  • 500–700 g cukru (podle preferované sladkosti)
  • 2 BIO pomeranče (kůra i šťáva)
  • 1 BIO citron (kůra i šťáva)
  • 3 lžičky mleté skořice
  • 5 ks celé skořice
  • 500 ml vody

1. Příprava surovin

  • Dýni oloupejte (pokud je to hokaido, můžete slupku ponechat, pokud je kvalitní a měkká). Odstraňte semínka a dužinu nakrájejte na malé kousky.
  • Omyjte pomeranče a citron. Z jednoho citronu nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. U pomerančů vymačkejte šťávu a nastrouhejte kůru z jednoho pomeranče.

2. Vaření základu

  • Do širokého hrnce dejte nakrájenou dýni a zalijte ji vodou.  
  • Přidejte celou skořici a přiveďte směs k varu. Vařte na mírném plameni, dokud dýně nezměkne (asi 20–30 minut).

3. Přidání cukru a koření

  • Jakmile je dýně měkká, vyndejte celou skořici. Směs rozmixujte tyčovým mixérem do hladka (nebo ponechte menší kousky, pokud chcete džem rustikálnější).
  • Přidejte cukr podle chuti (500–700 g),  mletou skořici,  nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůru, šťávu z pomerančů i citronu. Dobře promíchejte.

4. Zahuštění a finální vaření

  • Směs vařte na mírném plameni, dokud nezačne houstnout (zpravidla 30–40 minut). Průběžně míchejte, aby se džem nepřipálil.

5. Test hustoty

  • Hustotu otestujte tak, že kápnete trochu džemu na studený talířek. Pokud džem ztuhne a neroztéká se, je hotový. Pokud je příliš řídký, vařte ještě pár minut.

6. Sterilizace a plnění

  • Připravte si sterilizované sklenice. Horký džem nalijte do sklenic, těsně uzavřete víčky a postavte je dnem vzhůru. Nechte takto vychladnout. Případně sterilizujte 20 minut na 80 stupňů.

Skladování:
Džem skladujte na chladném a tmavém místě. Po otevření uchovávejte v lednici a spotřebujte do několika dnů.

Tip: Pokud chcete džem ozvláštnit, můžete přidat trochu zázvoru, vanilky nebo kapku oblíbeného alkoholu. Já jsem přidala hruškovici. Výsledek mile překvapil 🌟