Dýňový džem se skořicí - milé překvapení sezóny
Suroviny:
- 1 kg dýně (hokaido nebo máslová)
- 500–700 g cukru (podle preferované sladkosti)
- 2 BIO pomeranče (kůra i šťáva)
- 1 BIO citron (kůra i šťáva)
- 3 lžičky mleté skořice
- 5 ks celé skořice
- 500 ml vody
1. Příprava surovin
- Dýni oloupejte (pokud je to hokaido, můžete slupku ponechat, pokud je kvalitní a měkká). Odstraňte semínka a dužinu nakrájejte na malé kousky.
- Omyjte pomeranče a citron. Z jednoho citronu nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. U pomerančů vymačkejte šťávu a nastrouhejte kůru z jednoho pomeranče.
2. Vaření základu
- Do širokého hrnce dejte nakrájenou dýni a zalijte ji vodou.
- Přidejte celou skořici a přiveďte směs k varu. Vařte na mírném plameni, dokud dýně nezměkne (asi 20–30 minut).
3. Přidání cukru a koření
- Jakmile je dýně měkká, vyndejte celou skořici. Směs rozmixujte tyčovým mixérem do hladka (nebo ponechte menší kousky, pokud chcete džem rustikálnější).
- Přidejte cukr podle chuti (500–700 g), mletou skořici, nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůru, šťávu z pomerančů i citronu. Dobře promíchejte.
4. Zahuštění a finální vaření
- Směs vařte na mírném plameni, dokud nezačne houstnout (zpravidla 30–40 minut). Průběžně míchejte, aby se džem nepřipálil.
5. Test hustoty
- Hustotu otestujte tak, že kápnete trochu džemu na studený talířek. Pokud džem ztuhne a neroztéká se, je hotový. Pokud je příliš řídký, vařte ještě pár minut.
6. Sterilizace a plnění
- Připravte si sterilizované sklenice. Horký džem nalijte do sklenic, těsně uzavřete víčky a postavte je dnem vzhůru. Nechte takto vychladnout. Případně sterilizujte 20 minut na 80 stupňů.
Skladování:
Džem skladujte na chladném a tmavém místě. Po otevření uchovávejte v lednici a spotřebujte do několika dnů.
Tip: Pokud chcete džem ozvláštnit, můžete přidat trochu zázvoru, vanilky nebo kapku oblíbeného alkoholu. Já jsem přidala hruškovici. Výsledek mile překvapil 🌟